Mijn hoorns

Dit is mijn hoorn, een Alexander 103, ongelakt messing met afschroefbare beker. Deze hoorn kocht ik in 1987 en hij is inmiddels bijna dertig jaar oud. Er is in de loop der jaren flink aan gesleuteld, maar hij ziet er nog steeds mooi uit en klinkt nog prima.

Naast mijn Alexander heb ik nog een Yamaha YHR662 dubbelhoorn, die ook al ruim dertig jaar oud is. Die gebruik ik eigenlijk alleen om met carnaval op straat te spelen, en af en toe als mijn Alexander "een grote beurt" krijgt.

Ik speel op een mondstuk van Bruno Tilz, model B6. Dat is een behoorlijk groot en diep mondstuk, en omdat ik veel lage hoorn speel bevalt me dat uitstekend. Samen met een vriend, die bastuba (!) speelde, heb ik ooit met een kolomboormachine een groter gat geboord in dit mondstuk: de boring is nu 4.5 in plaats van 4.2 mm. Het resultaat was een aardig "bas-hoorn" mondstuk, maar gelukkig kan ik er ook nog goed hoog op spelen. Heel af en toe vind ik de klank net niet helder genoeg, maar voor dat geval heb ik nog een Tilz D6 mondstuk, net iets minder diep en met een normale boring.

Laatst gewijzigd: