Dit is Chrit...

Mijn naam is Chrit van Rijt, ik ben geboren in 1968 in Bunde, een dorp bij Maastricht. Ik ben op mijn negende begonnen met muziekmaken, als leerlinghoornist bij de harmonie in Bunde. Toen ik kennis maakte met klassieke muziek, met name de prachtige hoornsolo in de Vijfde Symfonie van Tchaikovski, besloot ik om hoornist in een professioneel symfonieorkest te worden. Ik ben een heel eind in die richting gekomen, maar uiteindelijk ben ik niet als hoornist, maar als elektrotechnicus afgestudeerd.

Tegenwoordig woon ik in Venlo, waar ik werk als software ontwikkelaar bij Océ-Technologies. De laatste jaren ben ik wat minder actief als hoornist dan voorheen. Ik ben geen vast lid meer van een orkest, maar speel wel zo nu en dan als invaller in orkesten in Venlo en omgeving. Bij het Venloos Symfonie Orkest speel ik niet alleen vaak in het orkest, maar doe ik ook regelmatig mee in een blazersensemble. Verder organiseer ik op mijn werk samen met een collega lunchconcerten voor en door collega's. Natuurlijk treden we daar zelf ook af en toe op.

Veel van de tijd die ik aan "de hoorn" besteed ben ik niet met blazen bezig, maar met werk voor het Nederlands Hoornisten Genootschap. Behalve redactielid van het verenigingsblad "Uijlenspieghel" ben ik ook een van de beheerders van de NHG website. Daarnaast ben ik contactpersoon voor de regio Zuid-Limburg.

Een bijzonder "muzikaal" evenement waar ik jaarlijks aan deelneem is de Vasteloavend in Mestreech. Een paar avonden ga ik met mijn hoorn de stad in, waar ik samen met heel veel andere muzikanten (die ik verder niet ken) me lekker uitleef op het samen muziek en plezier maken!

Muzikale opleiding

1978-1981 Leerling stellahoorn (Eb-hoorn) bij Harmonie St. Agnes Bunde.
1981-1986 Hoornles van Nico Housen op de Stedelijke Muziekschool Maastricht.
1986-1987 Voorbereidend jaar Conservatorium Maastricht, les van Hubert Crüts.
1987-1988 Hoofdvak hoorn bij Erich Penzel, Conservatorium Maastricht. In de loop van mijn tweede studiejaar besloot ik op advies van Penzel een andere studie te gaan zoeken.
1988-1989 De rest van het tweede jaar op het conservatorium had ik opnieuw les van mijn eerste hoornleraar, Nico Housen.

Orkesten waarin ik gespeeld heb

1979-1994 Harmonie St. Agnes Bunde, de harmonie van mijn geboortedorp. Mijn vader speelde hier trompet en daarom wilde ik ook een instrument leren bespelen. Na een paar jaar spelen op een stellahoorn, of "cor" zoals dat instrument in Limburg genoemd wordt, kreeg ik hier mijn eerste "echte" hoorn.
1983-1988 Orkesten en ensembles op de Stedelijke Muziekschool Maastricht: de muziekschoolharmonie, een koperensemble, het symfonieorkest, een blaaskwintet en allerlei gelegenheidsensembles. In al deze orkesten en ensembles heb ik misschien wel het belangrijkste geleerd dat je op een muziekschool kunt leren: plezier hebben in het samen muziekmaken!
1986-1991 Het Nederlands Jeugd Harmonie Orkest. Het NJHO speelde op "alle" bekende podia in Nederland, maakte radio- en CD-opnamen, maar het hoogtepunt was toch wel de toernee naar Amerika, met onder andere geweldige concerten in Boston en in San Antonio in Texas.
1986-1997 Harmonie Ster der Toekomst Maastricht. Hier speelde ik naast hoorn ook (bas)tuba en was ik zelfs een paar maanden dirigent.
1986-1998 Invaller in allerlei orkesten in Maastricht en omgeving, onder andere Fanfare Concordia Ulestraten, Harmonie St. Pieter, de Avanti Kapel, het Universiteits Orkest en Sinfonietta Geleen.
1991-1992 Het Utrechtsch Studenten Concert, een symfonieorkest van hoog niveau dat regelmatig optrad in de grote zaal van Vredenburg. Voor mij was een van de mooiste concerten de uitvoering van het Celloconcert van Dvorak, waarin ik de prachtige hoornsolo mocht spelen.
1991-1992 Het Thalia ensemble, een kwintet bestaande uit vijf blazers van het Utrechtsch Studenten Concert. Met dit kwintet speelden we zo'n beetje het hele bekende repertoire voor blaaskwintet!
1992-1994 Acapella Capabel, een formidabel showorkest! Voortgekomen uit de traditie van de "Zaate Hermeniekes" (Maastrichtse carnavalsorkesten) was dit orkest uitgegroeid tot een feestband die het hele jaar door allerlei gelegenheden opluisterde. Hier kwam ik niet om serieus hoorn te spelen (ik speelde dan ook BAS), maar wel om met plezier muziek te maken voor een enthousiast publiek.
1997-nu Invaller in allerlei orkesten in Venlo en omgeving, onder andere het Venloos Symfonie Orkest en het Tegels Symphonie Orkest.

Laatst gewijzigd: